BORAINK

PARTNEREINK

RÓLUNK MONDTÁK

GALÉRIA

ELÉRHETŐSÉG    icon-fb

SPIEGELBERG KÉZMŰVES BORPINCE

Bemutatkozás

Németországban, Berlinben születtem német édesapa és magyar édesanya gyermekeként. Nagymamám élt Somló-hegy közelében, akit gyakorta látogattunk, így a hegy szeretete már gyermekkoromban belém ivódott. Pincészetemet 1993-ban alapítottam a Somló-hegy délnyugati oldalán, a Szent Ilona dűlőn. Soha sem akartam borászattal foglalkozni, csak egy nyaralót szerettem volna a hegyen, de a pincészethez szőlő is tartozott, így két éven keresztül, minden hétvégén lóháton jártam a hegyet, hogy megismerkedjek a helyi borokkal és borkészítési szokásokkal. Iskolában soha sem tanultam a szakmát. Ezt követően, németországi munkámat végleg hátrahagyva, 2007-ben költöztem a Somlóra.

Főbb díjak

Boraim számos hazai és nemzetközi díjban részesültek. 2010-ben, az egyik legrangosabb hazai versenyen, a Pannon Bormustrán, 2008-as Furmintom elnyerte Magyarország legjobb fehérbora díját, 2014-ben pedig a Wine and Spirit amerikai borszaklap 2010-es Juhfark boromat és pincészetemet a világ 100 legjobbja közé választotta.

A borvidékről

Az ország legkisebb, de egyik legkarakteresebb történelmi borvidéke mindössze 550 hektáron terül el, mégis -Tokaj mellett – hazánk leghíresebb fehérbortermelő vidéke. A 432 méter magas vulkanikus tanúhegyen elterülő borvidék, melynek külön érdekessége, hogy minden oldala szőlővel telepített, a Somlóra egykor oly jellemző somfa erdőkről kapta nevét.

A helyi bor egyediségét az a nagyon ásványos, sós jelleg adja, amit a talaj gazdag minerális összetételének tulajdonítanak. A fekete bazalt a nappal elnyelt hőmennyiséget éjjel egyenletesen visszasugározza, így segíti a gyümölcs érését. Az aránylag meleg éghajlatnak hála, a déli oldalon magasabb cukorfokkal érik be a gyümölcs, míg az északi területeken a magasabb savtartalom jellemző.

Bor és filozófia

A terület 2 hektárján jelenleg tradicionális fajtákat, juhfarkot, furmintot, olaszrizlinget, hárslevelűt és chardonnay-t művelek. Első kereskedelmi forgalomba kerülő boromat 2004-ben palackoztam, 2010 óta pedig kizárólag organikus szőlőművelést és borkészítést folytatok. A szőlő művelése és a borok készítése során igyekszem minimális mértékben beavatkozni a természet erőibe. Boraim kizárólag tölgyfahordókban érlelődnek, fejlődésüket ókeresztény-gregorián zene is segíti, melyet több éves palackos érlelés követ. A bor készítése során arra törekszem, hogy az minél kerekebb, harmonikusabb ízvilággal rendelkezzen. Hiszem azt, hogy nincs rossz bor, legfeljebb rosszkor nyitjuk ki.

A Nászéjszakák bora

A somlói bort sok legenda övezi. Gyakran emlegetik úgy, mint a “nászéjszakák borát”. Az európai uralkodóházak hagyománya szerint ugyanis a nászéjszakán elfogyasztott somlói bor “gondoskodik” arról, hogy a trónörökös fiú legyen. Sokakban él az a tévhit, hogy “nászéjszakák bora” a juhfark. Azonban a somlai bor hagyományosan vegyes szőlőből készült, és csak a filoxéra járványt követően terjedt el az a szokás, hogy külön ültessék és szedjék a különböző fajtákat.

BORAINK

Kézműves-palackos borok a pincéből

Az 500 illetve 1000 literes tölgyfahordóban általában 24-48 hónapig érlelt, kizárólag kézműves eljárással készült borokat, átlagosan két évig pihentetjük palackban, forgalomba hozatal előtt.

Jelenleg az alábbi borok érhetők el megvételre illetve kóstolásra:

Furmint                                            

JUHFARK

Olaszrizling                                     

Nászéjszakák bora

Hárslevelű

Chardonnay

A pincében is megvásárolható borok ára egységesen 6.000 Ft / palack.

Előzetes telefonos (+36 20 311 4534) vagy email-es (somlo@spiegelberg.hu) egyeztetéssel borkóstolót is tartunk szakmai tájékoztatóval, pincelátogatással. A 6-tételes borkostoló ára 4.000 Ft, de igény szerint bármennyi tétel kóstolható, melyre egyedi árajánlatot készítünk.

Várjuk érdeklődésüket!

PARTNEREINK

  • GASZTRONÓMIA, VENDÉGLÁTÁS
  • Spirit Hotel, Sárvár

  • Echo Residence, Tihany
  • The Ritz-Carlton Budapest
  • Costes Restaurant
    Costes Downtown
  • Onyx
  • Borkonyha
  • Salon Étterem
  • Arany Kaviár Étterem
  • Fuji Japán Étterem
  • Rosenstein
  • Csalogány 26 Étterem
  • Kistücsök Étterem

  • MÁK Bistro
  • TasteVino
  • CultiVini Borgaléria
  • GASZTRONÓMIA, VENDÉGLÁTÁS
  • ETAP Deli&Night Borbár
  • Divine&Delicia
  • Baltazár
  • Café Pierrot Étterem
  • Pest-Buda Bistro&Hotel

  • Tanti
  • Fausto’s Ristorante
  • Taste Hungary
  • Fáma
  • Borbíróság
  • Bock Bisztro
  • Minőségi Magyar Borok Boltja
  • Walter Vendéglő
  • Porcellino
  • CultiVini Borgaléria
  • KERESKEDELEM
  • Borárium Budai Borvár, Mammut I.

  • Blue Danube Wine
  • Artizan Nagykereskedés
  • Molinari Caffé – Bor- és kávészaküzlet
  • Jeanette’s Wine
  • Borkonyha
  • Salon Étterem
  • Arany Kaviár Étterem
  • Fuji Japán Étterem
  • Rosenstein
  • Csalogány 26 Étterem
  • Kistücsök Étterem

  • MÁK Bistro
  • TasteVino
  • CultiVini Borgaléria

RÓLUNK MONDTÁK

Terroir Squad #2 – Spiegelberg

Terroir Squad video

Angol nyelvű videó a Somlóról, pincészetünkről.

(Video in English about Somló – featuring our winery.)

Különleges, akárcsak a borai – Stephan Spiegelberg története

cikkfoto2

Hogy kerülhet egy parányi somlói borászat a világ legjobbjai közé?

(VinCE Magazin)

GALÉRIA

PreviousNext
1234567891011121314

Spiegelberg István
+36 20 311 4534

8481, Somlóvásárhely, Somló-hegy,
hrsz.: 1306, Szent Margit út 23
GPS: 47.141435, 17.376224

SOMLO@SPIEGELBERG.HU

  • Nyitólap
  • Boraink
  • Partnereink
  • Rólunk
  • Galéria
  • Elérhetőség
  • Facebook
  • Vission & mission
  • Kínálat
  • Programok
  • Galéria
  • Elérhetőség
  • Facebook
  • Vendégház
  • Foglaltság
  • Áraink
  • Galéria
  • Elérhetőség
  • Facebook

SPIEGELBERG BOROK

MOSTANTÓL ONLINE IS RENDELHETŐK!**

 

Fizetés: átutalással. Emailben értesítjük a részletekről.

**Minimum rendelés: 1 karton (6 palack), akár vegyesen is.

×
Ugrás az oldal tetejére